Inspiration

Har du tänk på att stilikoner brukar hålla fast vid en egen personlig stil? Att slaviskt följa trender betyder inte automatiskt att stilen blir lyckad. Det leder snarare till en spretig garderob som kan göra det svårt att matcha plaggen på ett snyggt sätt. Modemagasin och bloggar är fyllda av inspiration och det är lätt att lockas att satsa helhjärtat på de senaste trenderna och tappa bort den egna stilen. Modeexperter brukar tala om vikten av nyckelplagg, d.v.s. kläder som man enkelt kan bygga en hel garderob kring. Exempel på klassiska nyckelplagg är en vit skjorta, blå jeans eller ett par stilrena sneakers. Här ger vi inspiration till hur du skapar en egen stil med hjälp av de senaste trenderna hur du ger looken en extra dimension med rätt accessoarer.

Inspiration – låna från de hetaste årtiondena

Hämta inspiration från stilsäkra kändisar

Mode handlar mycket om återvinning, trender kommer och går. Säg den modeintresserade tonåring som inte suckat lite uppgivet över att föräldrarna skrotat alla sina plagg från ungdomen? Plagg som varit helt ute under de senaste årtiondena för att sedan komma tillbaka med besked. I vår individualiserade tid handlar mode och inspiration även till stor del om en personlig stil. Idag kan modeskaparna hämta inspiration från flera olika årtionden och låta dem samsas i en och samma kollektion. Ett årtionde som kommit tillbaka starkt är 90-talet. Bomberjackor, sammet och grunge-inspirerade plagg finns åter rikligt representerade i modebutikernas utbud. Ett annat årtionde som varit riktigt trendigt under de senaste säsongerna är 70-talet. Modeälskare har återigen tagit klossklackar, utsvängda byxor och tighta turtlenecks till sina hjärtan.

Egentligen kan man tycka att det är lite underligt att plagg som varit riktigt inne under några säsonger plötsligt försvinner helt ur modebilden. Till exempel skulle många av de som var unga under 80-talet aldrig få för sig att återigen bära enorma axelvaddar, färgglada joggingoveraller och knallfärgade solglasögon. Eller, hur ligger det till med den saken egentligen? 80-talet har kommit tillbaka med buller och bång. Plötsligt hämtar vi inspiration i glittriga metallic-färger, markerade midjor och förstora kostymer. Även för den som svurit på att aldrig bära ett visst plagg igen är det lätt att ”åka dit”. För modets makt är stor och många av oss är mer lättpåverkade av trendernas svängningar än vad vi själva tror.

Klassiker som alltid fungerar

De flesta känner nog igen känslan av att trots att garderoben är knökfull så har man inget att ta på sig. Inget känns rätt och all inspiration är som bortblåst. Det är här de kommer in i bilden, de riktiga modeklassikerna som alltid fungerar. Lättmatchade plagg att ta fram när inspirationen tryter. Ett klassiskt trick är att inspireras av modeikoner. Alla har vi personer vars stilsäkerhet vi beundrar lite extra. Gemensamt för modeikoner brukar vara att de håller fast vid samma grundläggande stil oavsett hur modevindarna blåser. De har med stor säkerhet byggt upp garderoben kring några riktigt användbara basplagg. Varför inte göra likadant och satsa på några väl avvägda investeringar som verkligen ger maximal utdelning i längden?

Det finns gott om kläder som ger inspiration till en lättmatchad garderob. Ett par svarta kostymbyxor är ett sådant plagg. Det är ett riktigt unisex-plagg som är lätt att klä upp- eller ned. Matcha med en snygg skjorta och en fin blus för en stil som passar såväl på jobbet som att gå och äta i. Ett annat tidlöst plagg är polotröjan, är den av god kvalitet så håller den år ut och år in. Den är skön och bekväm att bära till en jeanslook. Den som söker en stilsäker jacka bör fundera på att skaffa en trenchcoat. En klassisk beige variant passar att bära över det mesta. Den som söker inspiration till en ny basgarderob bör tänka på att det kan löna sig att betala lite extra för de klassiska plaggen. Finare material av hög kvalitet håller ofta längre.

Accessoarerna som fixar stilen

Man brukar säga att helheten ligger i detaljerna. Det stämmer till fullo när det gäller mode och stil. Vad är det som ger looken det där lilla extra? För många är svaret på den frågan accesoarer. Många har hittat inspiration i Ebba Kleberg von Sydow och Emilia de Porets bok Säker stil. Ett av deras bästa stiltips är att utveckla garderoben med färger du tycker om. Ett knep för att våga sätta färg på garderoben går genom accessoarerna. De hjälper dig att finna inspiration, prova olika färgkombinationer och se vilka färger som är värda att bygga vidare på.

Ett enkelt trick för den som vill hänga med i trenderna är att hitta snygga kontraster mellan plagg och accessoarer. Ett par kaxiga solglasögon kan ge looken den edge du söker. Statement-smycken kan få den enklaste t-shirt att se uppklädd ut. En snygg klocka fulländar kostym-looken och en färgglad halsduk piggar upp den enfärgade jackan. När det kommer till stil och inspiration är det bara fantasin som sätter gränser.